'...

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

ΓΛΥΚΑ ΑΠΟ ΓΙΑΝΝΑ


  ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ





















ΥΛΙΚΑ

1 Φλυτζάνι ζάχαρη
5 Αυγά

 3 Κουβερτούρες
200gr Βούτυρο Βιτάμ Θερμοκρασία δωματίου
Λίγο κονιάκ

 1 1/2 Φλιτζάνι αλεύρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνω τον φούρνο για 20 λεπτά
Ανακατεύω τα δύο μίγματα και ρίχνω το αλεύρι
Βουτυρώνω φόρμα η ταρτιέρα 30 cm
Ρίχνω το μείγμα
Ψήνω στον αέρα στους 190C Για 8 Λεπτά ακριβώς 
Οταν κρυώσει σφίγγει  
Αναποδογυρίζω το γλυκό και πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη αν θέλω








------------------------------------------------------------------------------





ΜΗΛΟΠΙΤΑ
ΤΡΩΓΕΤΕ  ΜΕ  ΠΑΓΩΤΟ 











ΥΛΙΚΑ

2 ½ φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι φαρίνα απ
1 βιταμ μεγάλο
4 αυγά
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
5 μεγάλα μήλα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

¼ του βιτάμ (παγωμένο) αλείφουμε στο ταψί 
ρίχνουμε αρκετή ζάχαρη και κανέλα
κόβουμε τα μήλα σε ροδέλες η φέτες εάν θέλουμε βάζουμε μισό καρυδάκι σε κάθε ροδέλα
σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη
προσθέτουμε και τους κρόκους μόνο χτυπημένους
ρίχνουμε αλεύρι
και μετά τα ασπράδια μαρέγκα
και ανακατεύουμε καλά
ρίχνουμε το μείγμα επάνω στα μήλα

ΨΗΣΙΜΟ

180C  πάνω κάτω 1 ώρα


''τόσο απλή και τόσο γρήγορη
και ακόμα ποιο γρήγορα τρώγεται''


-----------------------------------------------------------------------------------------------



ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ 



ΥΛΙΚΑ
4 κρόκους
1 ολόκληρο αυγό
5 κουταλιές της σούπας αχνή
500 γρ   μασκαρπόνε (έχει ο α+β)
2 πακέτο σαβαγιάρ
2 φλιτζάνια του καφέ εσπρέσσο (δυνατό) λίγο   καλούα

4 κουταλιές  της σούπας ρούμι κακάο


 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε τους κρόκους το αυγό την άχνη και  το τυρί μέχρι να γίνουν 
μια κρέμα, όχι πολύ ρευστή για να σταθεί επάνω στ' σαβαγιάρ
τιπς:    αν είναι αραιή βάζουμε λίγη άχνη
αν είναι πολύ σφικτή βάζουμε ένα ασπράδι
Σε ένα μπολ βάζουμε τον καφέ και βουτάμε ένα ένα τα σαβαγιάρ  
τόσο όσο να μη διαλύονται και τα στρώνουμε σε ένα δίσκο (σχετικά μικρό) προσθέτουμε τη μίση κρέμα και βάζουμε επάνω 
τη δεύτερη στρώση σαβαγιάρ και επάνω από τα σαβαγιάρ την 
υπόλοιπη κρεμά 
το αφήνουμε σε ψυγείο 6 - 7  ώρες
και το σερβίρουμε κοσκινίζοντας  επάνω του το κακάο
τιπς:  αν μείνει το κακάο επάνω μετά από λίγο πανιάζει

καλό είναι να το ρίξουμε την στιγμή του σερβιρίσματος 

 ---------------------------------------------------------------------------------------




    ΠΟΛΩΝΕΖΙΚΟ




α΄   μέρος   μιχερ



¾  βιτάμ
1         ποτήρι  ζάχαρη  άχνη
1         κρόκο  αυγού
1           βανίλια
¼      γάλα   εβαπορέ  (μισό ποτήρι)
το  χυμό  ενός  λεμονιού  σιγά  σιγά

β΄    μέρος   κατσαρόλα



4 έως 5  μήλα        τα  τρίβουμε  στον  τρίφτη
½    ποτήρι    ζάχαρη 
1     κουτί  ζελέ   ανανά
τα  ζεσταίνουμε   όλα  μέχρι  να  μαραθούν  τα  μήλα

γ’    μέρος



απλώνουμε  πάνω  σε  ένα  παντεσπάνι  το  μείγμα
από  το  β΄  μέρος   ζεστό  το  βάζουμε  στο  ψυγείο 
να  κρυώσει
προσθέτουμε  το   α΄  μέρος   και  το  ξαναβάζουμε
στο   ψυγείο


τέλος  λιώνουμε  κουβερτούρα  75  go  περίπου
σε  μπέν  μαρί   και  την  αραιώνουμε   με
γάλα  εβαπορέ
την  οποία  προσθέτουμε  επάνω  από  όλα  τα  άλλα
και  είναι  έτοιμο


------------------------------------------------------------------------------------------



ZEΛΕ  ΜΕ  ΑΝΑΝΑ
Είναι πολύ δροσερό και απλό 


 ΥΛΙΚΑ

1       νουνού  κρύο

1      1 κουτί  ανανά κονσέρβα

2      2 ζελέδες   ανανά


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1)φτιάχνουμε  το  ζελέ

αντί  για    νερό    βάζουμε  το  ζωμό  από  τον  ανανά

ρίχνουμε τον ζελέ στην φόρμα
τον αφήνουμε   να  κρυώσει


2)κόβουμε  σε  κομμάτια  μικρά τον  ανανά
και τα ρίχνουμε μέσα στην φόρμα
 (έτσι δεν θα πάνε στον πάτο τα κομμάτια του ανανά)
και το βάζουμε στο ψυγείο

3) χτυπάμε πολύ καλά το νουνού να γίνει πηκτή κρέμα
και το ρίχνουμε επάνω στον ζελέ
και  το  ξαναβάζουμε  στο  ψυγείο  



-------------------------------------------------------------------------------------














Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΠΙΤΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΦΤΙΑΞΕ ΧΡΩΜΟΠΑΓΙΔΕΣ

Φτιάξτε τις δικές σας χρωμοπαγίδες!


Όταν τα χρωματιστά ανακατεύονται με τα λευκά, τότε γίνεται μια πολύ ωραία πολυχρωμία. Τι κάνουμε όμως για να μην συμβεί αυτό; Μα, φυσικά φτιάχνουμε δικές μας χρωμοπαγίδες! Πως; Εύκολα!
Οι χρωμοπαγίδες είναι υφάσματα που έχουν υποστεί επεξεργασία έτσι ώστε να τα 'πετάς' στο
πλυντήριο και να απορροφούν τα χρώματα.

Θα χρειαστούμε:

Κομμάτια από παλιές φανέλες ή παλιές πετσέτες -λευκές
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα φαγητού
1 φλυτζάνι ζεστό νερό

Κόβουμε το ύφασμα σε τετράγωνα 15x15
Διαλύουμε τη σόδα στο ζεστό νερό
Διπλώνουμε το ύφασμα σε μικρά τετραγωνάκια και τα βυθίζουμε στη σόδα. Αμα έχετε πολύ ύφασμα αυξήστε τη δόση της σόδας και του νερού αρκεί να είναι 1:1.
Τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε να στεγνώσουν. Αν έχετε στεγνωτήριο μην τα βάλετε εκεί.

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε πολλές φορές αρκεί να τα ξαναβουτάτε στη σόδα. Γι΄αυτό φτιάξτε αρκετά για να έχετε στοκ. Τα πετάτε όταν έχουν μαζέψει πολύ χρώμα.


Ομάδα neadiatrofis.gr

Για ένα πετυχημένο κέικ!

Για ένα πετυχημένο κέικ!


Για να πετύχει η συνταγή για το κέικ και να απολαύσετε το αποτέλεσμα, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές!

Το φούσκωμα ενός κέικ εξαρτάται από το είδος του κέικ που φτιάχνετε.

Υπάρχουν 2 βασικές διαφορετικές κατηγορίες:

Τα κέικ βουτύρου που φουσκώνουν λόγω του μπέικιν πάουντερ ή της μαγειρικής σόδας που προσθέτουμε και τα σπογγώδη κέικ που φουσκώνουν από τον αέρα που χτυπιέται μέσα στα αβγά.

Στα κέικ βουτύρου, το βούτυρο που χρησιμοποιείτε θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να είναι μαλακό και ΟΧΙ παγωμένο.

Παίζει μεγάλο ρόλο στο φούσκωμα της ζύμης, το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε. ΠΑΝΤΑ να χρησιμοποιείτε το ακριβές μέγεθος που σας προτείνει η συνταγή. Αν το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε είναι πολύ μεγάλο, το κέικ δε θα φουσκώσει όπως πρέπει. Αν πάλι είναι πολύ μικρό, το κέικ θα καθήσει στο κέντρο. Πολλές φορές, η ζύμη ξεχειλίζει όταν φουσκώνει στο μικρό ταψί και χύνεται μέσα στο φούρνο.

Για τα κέικ βουτύρου χρησιμοποιήστε ταψιά που δεν κολλάνε. Λαδώνετε και αλευρώνετε το ταψί πριν τη χρήση του.

Στα σπογγώδη κέικ, μεγάλο ρόλο στο φούσκωμα παίζει ο χρόνος που θα χτυπήσετε τα αβγά. Ακολουθείτε τις οδηγίες της συνταγής και μην τα χτυπάτε περισσότερο από όσο χρειάζεται (δυστυχώς εδώ θα χρειαστούν πολλές δοκιμές μέχρι να φτιάξετε το τέλειο κέικ, εκτός κι αν έχετε κάποιο φίλο που το έχει καταφέρει και σας δείξει πόση ώρα τα χτυπά).

Ανακατέψτε τα αβγά με τα υπόλοιπα υλικά φέρνοντας τα κάτω υλικά προς τα πάνω, σα να τα διπλώνετε. Για αυτού του είδους κέικ, χρησιμοποιούμε το ταψί που είναι γνωστό σε όλους σαν "φόρμα για κέικ", αυτό με την τρύπα στο κέντρο. Η τρύπα αυτή βοηθάει στην κυκλοφορία ζεστού αέρα κατά το ψήσιμο. Επίσης, βοηθά στο φούσκωμα της ζύμης αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ: δε θα πρέπει να λαδώνετε τη φόρμα του κέικ. Αυτό γιατί το κέικ πρέπει να κολλήσει στις πλευρές της φόρμας κατά το φούσκωμα και έτσι να φουσκώνει καλύτερα.

Συχνά το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του έχει μεγαλύτερη ή μικρότερη δόση μπέικιν πάουντερ από την απαραίτητη. Για να είστε σίγουρες, χρησιμοποιήστε αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατέψτε το με ένα κουταλάκι μπέικιν πάουντερ για κάθε κούπα αλεύρι.

Βάλτε τα όλα μαζί στο μπολ του μίξερ και χτυπήστε τα 4' ακριβώς, στη μεσαία ταχύτητα. Αν χτυπηθούν λιγότερο, δεν θα προλάβουν να κλείσουν μέσα τους τον απαραίτητο αέρα, που, προσπαθώντας να φύγει κατά το ψήσιμο, θα φουσκώσει το κέικ. Αν πάλι παραχτυπηθούν, από κάποιο σημείο και ύστερα ο αέρας που συγκεντρώνεται στη μάζα της ζύμης θα αρχίσει να φεύγει σφυρίζοντας ελαφρά και το κέικ δεν θα φουσκώσει.  Η σωστή ζύμη πρέπει να είναι απαλή, πηχτή και αφράτη. 

Τα φρουτάκια ή τις σταφίδες, που τυχόν θα ανακατέψετε μέσα σ' αυτή, αλευρώστε τα πρώτα και κατόπιν ανακατέψτε τα απαλά. Έτσι δεν θα πάνε στον πάτο κατά το ψήσιμο. Τα κομμάτια της σοκολάτας, που είναι βαριά, τοποθετήστε τα εδώ κι εκεί στην επιφάνεια της ζύμης, αφού τη βάλετε στη φόρμα.


Στολίστε το με γλάσο αφού κρυώσει, εκτός κι αν συνιστάται αλλιώς. Μπορείτε να διατηρήσετε το κέικ στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλιώς, φυλάξτε το σε πιατέλα με ειδικό κώδωνα για να μη στεγνώσει και φροντίστε να το καταναλώσετε στο διάστημα μιας εβδομάδας.


Ψήσιμο:

Η θερμοκρασία του φούρνου παίζει καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία του κέικ. Το κέικ πρέπει να ψηθεί στους 175 βαθμούς Κελσίου και σε χρόνο μίας ώρας. Αν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη, το κέικ θα ψηθεί πιο γρήγορα, θα κάνει κοιλιά στο κέντρο και δεν θα φουσκώσει όσο πρέπει. Ο φούρνος πρέπει να λειτουργεί με αντιστάσεις επάνω κάτω και να είναι προθερμασμένος. Χρησιμοποιήστε ένα μεταλλικό θερμόμετρο, για να ελέγξετε το θερμοστάτη του φούρνου σας και για να είστε σίγουρη ότι η θερμοκρασία μέσα σ' αυτόν είναι όση δείχνει ο θερμοστάτης. 
Ο φούρνος πρέπει να είναι προθερμασμένος και να μην ανοίξετε καθόλου το φούρνο κατά την πρώτη μισή ώραπου ψήνεται το κέικ. Πρέπει η θερμοκρασία να παραμείνει σταθερή για να φουσκώσει καλά το κέικ.
Θα είστε σίγουροι ότι το κέικ βουτύρου σας είναι έτοιμο αν το τρυπήσετε με μια οδοντογλυφίδα. Αν η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή από το κέικ τότε είναι έτοιμο!!!



Ομάδα neadiatrofis.gr

Κυριακή 25 Μαΐου 2014

ΠΩΣ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΟΥ

Πώς να χρησιμοποιήσετε την λειτουργία της Εύρεσης στο Chrome [+screenshots]

Όλοι οι Internet browsers μας δίνουν την δυνατότητα να ψάξουμε (find) κείμενο μέσα στο περιεχόμενο των ιστοσελίδων. Διαβάστε τα παρακάτω βήματα για να μάθετε πώς να χρησιμοποιήσετε την λειτουργία Εύρεσης (Find) στο Chrome

Βήματα:

1
Ανοίξτε τον Chrome 
2
Τρόπος 1Πατήστε το κουμπί Προσαρμογή και έλεγχος του Google Chrome που βρίσκεται επάνω δεξιά στο παράθυρο του Chrome και από το μενού που αναδύεται επιλέξτε την επιλογή Εύρεση (Find).


Τρόπος 2: Πατήστε τον συνδυασμό κουμπιών του πληκτρολογίου σας Ctrl + F.
3
Πληκτρολογήστε το κείμενο που αναζητείτε στην μπάρα που εμφανίζεται στο πάνω μέρος του Chrome. Δεν χρειάζεται να πατήσετε Enter. Η εύρεση εφαρμόζεται αυτόματα και το κείμενο που ταιριάζει με αυτό που πληκτρολογήσατε στην μπάρα Εύρεσης εμφανίζεται με χρώμα μέσα στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας.

Συμβουλές

Δεξιά της μπάρας Εύρεσης που εμφανίζεται μετά την εκτέλεση του Βήματος 2, θα δείτε δυο βελάκια (ένα πάνω βελάκι και ένα κάτω βελάκι). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα βελάκια αυτά για να μεταβείτε είτε στο προηγούμενο είτε στο επόμενο κείμενο που ταιριάζει στο κείμενο Εύρεσης που πληκτρολογήσατε.

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Ψυγείο ,Χρόνος διατήρησης τροφίμων ,και άλλα...

Ψυγείο

και τι πρεπει να εχουμε στο μυαλο μας

Χρόνος διατήρησης τροφίμων 

στο ψυγείο και στο καταψύκτη




Η πεποίθηση πως όλα τα φαγητά διατηρούνται για περισσότερο καιρό μέσα στο ψυγείο είναι εντελώς λανθασμένη καθώς σε μερικά τρόφιμα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Όσο πιο πολύ τα αφήνετε στο ψυγείο τόσο πιο γρήγορα χαλάνε. Ας δούμε μερικά από αυτά καθώς και τρόπους για να τα διατηρείτε φρέσκα για περισσότερο.
Κρεμμύδια Η υγρασία που υπάρχει μέσα στο ψυγείο κάνει τα κρεμμύδια να μουχλιάζουν πιο γρήγορα. Διατηρήστε τα εκτός ψυγείου σε ξηρό και δροσερό μέρος. Μάλιστα, μην πέσετε στη συχνή παγίδα να τα βάλετε κοντά στις πατάτες, γιατί όταν αυτά τα δύο τρόφιμα έρχονται σε επαφή χαλάνε πολύ πιο γρήγορα.
Καλό είναι να μην βάζετε τα κρεμμύδια στο ψυγείο γιατί χαλάνε πολύ πιο εύκολα

Καλό είναι να μην βάζετε τα κρεμμύδια στο ψυγείο γιατί χαλάνε πολύ πιο εύκολα.
Καφές Αν και ο καφές κρατάει το άρωμά του όταν βρίσκεται σε χαμηλή θερμοκρασία, μην τον αποθηκεύετε ποτέ στο ψυγείο. Yπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάρει τη γεύση των τροφών που είναι γύρω του. Αν θέλετε να αποθηκεύσετε μεγάλες ποσότητες καφέ, τότε βάλτε τις μέσα στον καταψύκτη αλλιώς διατηρήστε τον καφέ σας σε ένα στεγανό βάζο σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Βασιλικός Ο βασιλικός δεν πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο. Είναι προτιμότερο να τον βάζετε μέσα σε ένα ποτήρι με δροσερό νερό όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε λουλούδι. Μέσα στο ψυγείο μαραίνεται πιο γρήγορα και απορροφάει μυρωδιές από άλλα τρόφιμα.
Ο βασιλικός διατηρείται περισσότερο καιρό όταν μπαίνει σε ένα ποτήρι με δροσερό νερό

Ο βασιλικός διατηρείται περισσότερο καιρό όταν μπαίνει σε ένα ποτήρι με δροσερό νερό.
Ελαιόλαδο Το ελαιόλαδο δεν πρέπει να μπαίνει ποτέ στο ψυγείο εκτός κι αν θέλετε να το μετατρέψετε σε βούτυρο. Το λάδι σε χαμηλές θερμοκρασίες αρχίζει να συμπυκώνεται και να χάνει τις ιδιότητές του. Διατηρήστε το και αυτό σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Μέλι Το μέλι είναι ίσως το μοναδικό τρόφιμο που δεν χαλάει ποτέ αρκεί να διατηρηθεί καλά κλειστό σε θερμοκρασία δωματίου. Αποφύγετε να το βάλετε μέσα στο ψυγείο γιατί θα χάσει την απαλή υφή του και ενδεχομένως να χαλάσει.
Ψωμί Το ψωμί μέσα στο ψυγείο στεγνώνει πολύ γρήγορα και δεν διατηρείται φρέσκο και μαλακό. Είναι καλύτερα να το διατηρείτε εκτός ψυγείου, εκτός αν πρόκειται για φέτες του τοστ που μπορείτε να τις βάλετε στο ψυγείο για να διατηρηθούν για μερικές μέρες παραπάνω.
Μην βάζετε το ψωμί στο ψυγείο για να διατηρηθεί φρέσκο. Καλύτερα να το έχετε για όσο αντέξει εκτός ψυγείου

.
Αβοκάντο Αν θέλετε να ωριμάσουν τα αβοκάντο σας, τότε δεν πρέπει να τα βάλετε στο ψυγείο. Το συγκεκριμένο φρούτο ωριμάζει εκτός ψυγείου. Αν ωστόσο χρησιμοποιήσετε το μισό και στη συνέχεια θέλετε να αποθηκεύσετε το υπόλοιπο για αργότερα, τότε το περίσσευμα μπορεί να μπει στο ψυγείο.
Πατάτες Οι πατάτες δεν διατηρούνται ποτέ εντός ψυγείου. Το ψυγείο θα τους αλλάξει τη γεύση και θα τις κάνει πιο γλυκές αφού το κρύο περιβάλλον μετατρέπει το άμυλο σε ζάχαρη πιο γρήγορα. Αντ’ αυτού αποθηκεύστε τις πατάτες σας σε μια χάρτινη σακούλα σε ένα δροσερό -αλλά όχι κρύο- μέρος.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το ψυγείο δεν χρειάζεται καθόλου γνώση για να κάνει σωστή χρήση. Δυστυχώς κάνουν λάθος, αφού Είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε ορισμένα λάθη που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας τόσο σε εσάς όσο και στην οικογένειά σας.
Βάζετε το γάλα και το γιαούρτι στην πόρτα του ψυγείου Στην πόρτα του ψυγείου οι θερμοκρασία είναι πιο υψηλή από το υπόλοιπο ψυγείο. Γι’ αυτό καλό είναι να τοποθετείτε τα γαλακτοκομικά στα ράφια και όχι στην πόρτα. Το ίδιο ισχύει και με τα αυγά παρόλο που στην πόρτα υπάρχουν οι ειδικές θήκες αυγών. Τα αυγά καλύτερα να φυλάσσονται μέσα στις θήκες στα ράφια του ψυγείου.
Δεν βάζετε το κρέας στο ειδικό συρτάρι Τα περισσότερα ψυγεία διαθέτουν ειδικά συρτάρια για να μπαίνει το κρέας και να διατηρείται σε χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς να παγώνει. Προσέξτε να ρυθμίσετε σε αυτά τα συρτάρια την ψύξη να είναι η υψηλότερη δυνατή.
Δεν καθαρίζετε καλά τα πηνία στο κάτω μέρος του ψυγείου Αν παρατηρήσετε πως το ψυγείο σας είναι πιο ζεστό από ότι συνήθως τότε μάλλον πρέπει να θέλουν καθάρισμα τα πηνία που βρίσκονται κάτω από το ψυγείο σας. Ειδικά αν έχετε κατοικίδια στο σπίτι είναι ακόμα πιο πιθανό να θέλουν καθάρισμα πιο συχνά. Βγάλτε το ψυγείο από την πρίζα και καθαρίστε τα πηνία κάθε 6 μήνες.
To παραγεμίζετε με προϊόντα Μπορεί εσείς να θεωρείτε ένα φορτωμένο ψυγείο ένδειξη αφθονίας όμως στην πραγματικότητα είναι ένδειξη μικροβίων. Οι μικροβιολόγοι συνιστούν να αφήνετε χώρο στο ψυγείο σας γιατί αλλιώς εμποδίζεται η κυκλοφορία του ψυχρού αέρα και έτσι αναπτύσσονται περισσότερα μικρόβια.
Δεν χρησιμοποιείτε σωστά τις σακούλες αποθήκευσης Όταν βάζετε κάτι σε μία σακούλα ή σε αλουμινόχαρτο, φροντίστε να τα κλείνετε πολύ καλά αφαιρώντας όλον τον αέρα που εγκλωβίζεται μέσα. Αν θέλετε να βάλετε μια σακούλα στην κατάψυξη τότε γεμίστε την σχεδόν μέχρι πάνω για να έχει χώρο να παγώσει καλύτερα.


Θέλετε να κάνετε απόψυξη στο ψυγείο σας. Τι γίνεται όμως με τον πάγο στην κατάψυξη; Εμείς σας έχουμε τη λύση.
Είχατε βάλει στο πρόγραμμα να κάνετε απόψυξη στο ψυγείο για να το καθαρίσετε αλλά συνεχώς το αναβάλετε γιατί σκέφτεστε όλο αυτόν τον πάγο στην κατάψυξη. Το πρόβλημα του πάγου είναι ένα θέμα που έτσι κι αλλιώς θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε και στο ψυγείο του χωριού, αν το έχετε αφήσει στο ρεύμα, αλλά στο ψυγείο του σπιτιού σας απασχολεί που θα πρέπει να λιώσει ο πάγος πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο και συνεπώς θα χρειαστεί να μείνει το ψυγείο χωρίς ρεύμα για αρκετή ώρα. Διαβάστε παρακάτω έναν εύκολο τρόπο για να ξεπαγώσετε τον καταψύκτη σας χωρίς να χάσετε πολύτιμο χρόνο.
Αρχικά βγάζετε την πρίζα από το ρεύμα, στη συνέχεια αλείφετε ή ψεκάζετε τον καταψύκτη σας εσωτερικά με φυτικό λάδι. Αφήνετε λίγη ώρα και θα δείτε τον πάγο να φεύγει μόνος του!

Ψωμιά, κέικ, ζύμες
Ψημένα ψωμιά χωρίς συντηρητικά: Στο ψυγείο 2-3 εβδομάδες, στο καταψύκτη 2-3 μήνες. Αποθηκεύεται στο ψυγείο για να ανακόψει την ανάπτυξη της μούχλας.
Αλεύρι άσπρο ή ολικής άλεσης: Στο ψυγείο 6-8 μήνες, στο καταψύκτη 12 μήνες.
Διατηρήστε το σε αεροστεγή δοχείο.
Ζύμη: Στο ψυγείο 3-4 ημέρες, sτο καταψύκτη 3 μήνες.
Μπισκότα ψημένα: Στο ψυγείο 2-3 εβδομάδες, στο καταψύκτη 6-12 μήνες.
Κέικ: Όχι απαραίτητα εκτός αν καταναλωθεί μετά από 4-5 ημέρες. Στο καταψύκτη 2-4 μήνες.
Πίτες με φρούτα: Στο ψυγείο 2-3 ημέρες, στο καταψύκτη 2-4 μήνες.
Πίτες κολοκύθων: Στο ψυγείο 2-3 ημέρες, στο καταψύκτη 1-2 μήνες.

Γαλακτοκομικά προϊόντα
Βούτυρο: Στο ψυγείο 2-3 μήνες, στο καταψύκτη 12 μήνες.
Καταψύξτε το στη συσκευασία του τυλίγοντας το με πλαστική σακούλα κατάψυξης.
Γάλα υγρό, πλήρες ή χαμηλών λιπαρών: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στο καταψύκτη 1-3 μήνες.
Γάλα συμπυκνωμένο με ή χωρίς ζάχαρη ανοιγμένο: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στο καταψύκτη 1-3 μήνες.
Γιαούρτι: Στο ψυγείο 1 μήνα, στο καταψύκτη δε συνιστάτε. Το γιαούρτη θα διαχωριστεί αν καταψυχθεί.
Τυρί παστεριωμένης επεξεργασίας: Στο ψυγείο 3-4 εβδομάδες, στο καταψύκτη 6-8 μήνες.
Τυρί φρέσκο(cottage, ricotta): Στο ψυγείο 5-7 ημέρες, στο καταψύκτη 1 μήνας.
Η κατάψυξη αλλάζει την υφή στα μαλακά τυριά.
Τυρί φυσικής ωρίμανσης μεγάλων κομματιών, πακεταρισμένων ή επικαλυμμένων με κερί (cheddar, Swiss, brick, gouda, mozzarella και άλλα):Στο ψυγείο 2-3 μήνες, στο καταψύκτη 6-8 μήνες.

Φυσικά και επεξεργασμένα τυριά μπορούν να καταψυχθούν.
Ξεπαγώστετα στο ψυγείο, για να μειώσετε τις πιθανότητες να θρυμματιστεί.
Χρησιμοποιήστε το άμεσα.

Αυγά
Αυγά φρέσκα με κέλυφος: Στο ψυγείο 3 εβδομάδες, στο καταψύκτη δεν συνιστάτε.
Φρέσκοι κρόκοι ή ασπράδια αυγών: Στο ψυγείο 4 ημέρες, στο καταψύκτη 12 μήνες,
Ανακατέψτε καλά τους κρόκους και τα ασπράδια. Προσθέστε μία μικρή ποσότητας αλατιού, ζάχαρης ή σιροπιού καλαμποκιού για να βελτιώσετε τη ποιότητα διατήρησης.
Αυγό βραστό σφιχτό: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στο καταψύκτη δεν συνιστάτε.

Φρούτα
Μήλα: Στο ψυγείο 1-3 εβδομάδες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες.
Βερίκοκα: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στο καταψύκτη 8-12 μήνες.
Αβοκάντο: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στο καταψύκτη 4-6 μήνες.
Μπανάνες: Στο ψυγείο αποφλοιωμένες 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 4-6 μήνες.
Ξεφλουδίστε και βουτήξτε τες σε χυμό λεμονιού. Αποθηκεύστε σε σακούλες κατάψυξης.
Μούρα, κεράσια: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες , στο καταψύκτη 8-12 μήνες.
Κονσερβοποιημένα φρούτα, ανοιγμένα: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στο καταψύκτη 1-2 μήνες. Η υφή θα είναι πιο μαλακιά μετά την κατάψυξη. Βάζετε στο ψυγείο σε γυάλινο ή πλαστικό για να αποφευχθεί η μεταλλική γεύση.
Εσπεριδοειδή: Στο ψυγείο 3 εβδομάδες , στο καταψύκτη 4-6 μήνες. Τυλίξτε τις κομμένες επιφάνειες, για να αποτρέψτε την απώλειας της βιταμίνης C.
Ξεραμένα φρούτα, μαγειρεμένα: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες , στο καταψύκτη 4-6 μήνες .
Ξεραμένα φρούτα, αμαγείρευτα: Στο ψυγείο 6 μήνες, στο καταψύκτη 12 μήνες.
Σταφύλια, ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα και ραβέντι: Στο ψυγείο 3-5 μέρες , στο καταψύκτη 8-12 μήνες.
Χυμοί κονσερβοποιημένοι, εμφιαλωμένοι, συμπυκνωμένοι κατεψυγμένοι: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα , στο καταψύκτη 12 μήνες. Μεταφέρεται το χυμό σε γυάλινο δοχείο ή πλαστικό μετά το άνοιγμα.
Πεπόνια: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα , στο καταψύκτη 8-12 μήνες.
Τυλίξτε τις κομμένες επιφάνειες, για να αποτρέψτε την απώλειας της βιταμίνης C και για να ελέγξετε το άρωμα.

Καταψύξτε όλα τα φρούτα σε αδιαπέραστη από υγρασία και ατμούς συσκευασίες.

Κρέατα
Παιδάκια
Αρνιού: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στο καταψύκτη 6-9 μήνες.
Χοιρινού, μοσχαρίσιου: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στο καταψύκτη 4-6 μήνες .

Βοδινός κιμάς, κρέας για κατσαρόλα, χοιρινός κιμάς, γαλοπούλα, μοσχάρι, αρνί: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 3-4 μήνες.

Ψητά 
Βοδινό κρέας: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στο καταψύκτη 6-12 μήνες.
Αρνί: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στο καταψύκτη 6-9 μήνες.
Μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στο καταψύκτη 4-8 μήνες.

Λουκάνικα από χοιρινό, μοσχάρι, γαλοπούλα: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 1-2 μήνες.
Μπριζόλες βοδιού: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στο καταψύκτη 6-12 μήνες.
Ποικιλία κρεάτων (γλώσσα, συκώτι, μυαλά, καρδιά, νεφρά): Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 3-4 μήνες.

Μαγειρεμένο κρέας
Κονσερβοποιημένο κρέας, το οποίο άνοιξε: Στο ψυγείο 2-3 ημέρες, στο καταψύκτη δε συνιστάτε.
Μαγειρεμένο κρέας και πιάτα με κρέας: Στο ψυγείο 3-4 ημέρες, στο καταψύκτη 2-3 μήνες.
Σάλτσα και ζωμός από κρέας: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στο καταψύκτη 2-3 μήνες.

Επεξεργασμένα και συντηρημένα
Μπέικον: Στο ψυγείο 5-7 ημέρες, στο καταψύκτη 1 μήνας
Φρανκφούρτης: Στο ψυγείο 7 ημέρες μετά το άνοιγμα της αεροστεγής συσκευασίας. Τα κλειστά πακέτα μπορούν να κρατηθούν 2 εβδομάδες ή σύμφωνα με την ημερομηνία της συσκευασίας. Στο καταψύκτη 1-2 μήνες.
Καπνιστά λουκάνικα: Στο ψυγείο 7 ημέρες, στο καταψύκτη 1-2 μήνες.
Ξηρά και ημίξηρα λουκάνικα: Στο ψυγείο 2-3 εβδομάδες, στο καταψύκτη 1-2 μήνες.

Τα νωπά κρέατα μπορούν να αφεθούν στη συσκευασία του σούπερ μάρκετ για την αποθήκευση σε ψυγείο ή για πολύ σύντομη αποθήκευση στο καταψύκτη.
Για κατεψυγμένα προϊόντα πέραν των δύο εβδομάδων, περιτυλίξτε ξανά με αδιαπέραστη από υγρασία και ατμούς συσκευασία ή με σακούλες κατάψυξης.

Πουλερικά
Νωπά
Κοτόπουλο και γαλοπούλα, ολόκληρα: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 12 μήνες.
Κοτόπουλο, κομμάτια: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 9 μήνες.
Πάπιες και χήνες, ολόκληρες: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 6 μήνες.
Εντόσθια: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στο καταψύκτη 3-4 μήνες.
Γαλοπούλα, κομμάτια: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 6 μήνες.

Μαγειρεμένα
Κονσέρβα πουλερικών, ανοιγμένη: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη δεν συνιστάτε.
Μαγειρεμένα πιάτα πουλερικών: Στο ψυγείο 3-4 ημέρες, στο καταψύκτη 4-6 μήνες.
Κοτόπουλο πανέ: Στο ψυγείο 3-4 ημέρες, στο καταψύκτη 4 μήνες.
Κομμάτια, που καλύπτονται με το ζωμό: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 6 μήνες.
Όχι σε ζωμό: Στο ψυγείο 3-4 ημέρες, στο καταψύκτη 1 μήνας.

Λαχανικά
Σπαράγγια: Στο ψυγείο 2-3 ημέρες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες.
Φασόλια, πράσινα, σέλινο: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα 8-12 μήνες.
Παντζάρια, λάχανο, καρότα, γογγύλια: Στο ψυγείο 1-2 εβδομάδες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες.
Μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στο καταψύκτη 8-12 μήνες.
Κουνουπίδι: 1 εβδομάδα, στο καταψύκτη 8-12 μήνες.
Καλαμπόκι, με φλούδες: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες.
Καλαμπόκι χωρίς φλούδες: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στο καταψύκτη δε συνιστάτε.
Αγγούρια: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα.
Μαρούλια, και άλλες πράσινες σαλάτες: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στο καταψύκτη δε συνιστάτε. Αποθηκεύστε σε σακούλα.
Μανιτάρια: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες. Μη τα πλένεται πριν την αποθήκευση στη κατάψυξη
Μπάμιες: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες.
Κρεμμύδια φρέσκα: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στο καταψύκτη δε συνιστάτε.
Κρεμμύδια ξερά: Στο ψυγείο 1-2 εβδομάδες, στο καταψύκτη 3-6 μήνες.
Μπιζέλια, φασόλια lima, χωρίς λοβό: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες.
Πιπεριές: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στο καταψύκτη 8-12 μήνες.
Ραπάνια: 2 εβδομάδες, στο καταψύκτη δε συνιστάτε.
Ντομάτες κονσέρβα, ανοιγμένες: Στο ψυγείο 1-4 ημέρες.
Ντομάτες φρέσκες, ώριμες: Στο ψυγείο 5-6 ημέρες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες.

Ζεματίστε τα φρέσκα λαχανικά και καταψύξτε με αδιαπέραστη από υγρασία και ατμούς συσκευασία.

Άγρια θηράματα και ψαρικά:
Κουνέλι: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 6-12 μήνες.
Ελάφι: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στο καταψύκτη 6-12 μήνες.
Άγρια πάπια, φασιανός, χήνα, ολόκληρα: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 6 μήνες.

Θαλασσινά
Κονσερβοποιημένα ψάρια, θαλασσινά, ανοιγμένα: Στο ψυγείο 1 ημέρα, στο καταψύκτη δε συνιστάτε.
Μύδια, στρείδια (χωρίς κέλυφος) χτένια: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στο καταψύκτη 3-4 μήνες. Φυλάσσονται στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου. Μην τα χρησιμοποιήσετε εάν το υγρό είναι αφρισμένο.

Μαγειρεμένα ψάρια: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 1 μήνας.
Καβούρι: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 2 μήνες.
Λιπαρά φιλέτα, κέφαλος, πέρκα των ωκεανών, πέρκα θαλάσσια, θαλάσσια πέστροφα, ριγωτές πέρκες: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στο καταψύκτη 2-3 μήνες.
Άπαχα φιλέτα, μπακαλιάρος, πλευρονήκτης, γάδος: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 4-6 μήνες.
Φρέσκα ψάρια νερού, καθαρισμένα: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στο καταψύκτη 6-9 μήνες.
Αστακός, με κέλυφος ή χωρίς: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 6-12 μήνες.
Σολομός μπριζόλες: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 2 μήνες.
Γαρίδες: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 6-12 μήνες.
Καπνιστά ψάρια: Στο ψυγείο 1-2 εβδομάδες, στο καταψύκτη 4-5 εβδομάδες


Ο παραπάνω πίνακας δίνει μικρά αλλά ασφαλή χρονικά περιθώρια, που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα καταψυγμένα τρόφιμα χωρίς να χαλάσουν ή να γίνουν επικίνδυνα για κατανάλωση. Τα χρονικά όρια για τις κατεψυγμένες τροφές είναι για να διατηρήσουν την γεύση και την υφή τους.
Είναι ακόμα ασφαλές, να καταναλώσετε κατεψυγμένες τροφές που έχουν αποθηκευτεί περισσότερο.    

Ελέγξτε το ψυγείο με ένα θερμόμετρο, να είναι ρυθμισμένο στους 2-5 C και ο καταψύκτης στους -18 C και κάτω.