'...

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Συναισθηματική χειραγώγηση







Πώς να αναγνωρίσετε τα 8 σημάδια της συναισθηματικής χειραγώγησης 



Οι υγιείς σχέσεις βασίζονται στην εμπιστοσύνη, στον αμοιβαίο σεβασμό και στην ασφάλεια. Κάθε άτομο πρέπει να νιώθει ότι αγαπιέται χωρίς όρους, ότι είναι αποδεκτό γι' αυτό που είναι, και ότι είναι ασφαλές να εκθέσει τα τρωτά του σημεία και τις αδυναμίες του.

Αυτή είναι η βάση για μια καλή σχέση, αλλά φυσικά όλοι μας κατά καιρούς δεν καταφέρνουμε να ανταπεξέλθουμε. Ίσως χρησιμοποιούμε passive aggressive τακτικές για να εκφράσουμε τον πόνο μας ή για να εκφράσουμε την αντίθεση μας σε μια διαφωνία. Μπορεί να λέμε λευκά ψέματα ή να λέμε λόγια που πονούν για να αντιμετωπίσουμε τον δικό μας πόνο ή θυμό. Αυτή η συμπεριφορά δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για οικειότητα και εμπιστοσύνη.  

Ίσως όμως να έχουμε συναντήσει άτομα που είναι συστηματικά χειριστικά. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να έχουν τον έλεγχο και αυτή η επιθυμία για έλεγχο συχνά κρύβει ανασφάλεια. Τα άτομα αυτά αντισταθμίζουν την ανασφάλεια τους εμφανιζόμενα με αυτοπεποίθηση. Τα κίνητρά τους σχεδόν πάντα εξυπηρετούν τους ίδιους και έχουν λίγο σεβασμό για τον τρόπο με τον οποίο η συμπεριφορά τους επηρεάζει τους υπόλοιπους γύρω τους. Πρέπει να αισθάνονται ανώτερα και ισχυρά και αναζητούν άτομα που θα επιβεβαιώσουν και θα ανεχτούν τη χειριστική, επιθετική συμπεριφορά τους. Αυτά τα άτομα:   



1. Θα χρησιμοποιήσουν τα λόγια σας προς όφελός τους

Ένα χειριστικό άτομο αδυνατεί να αποδεχτεί την ευθύνη για τη συμπεριφορά του, και συχνά, όταν του το επισημάνετε, θα βρει έναν τρόπο να το γυρίσει ώστε να σας κάνει να νιώσετε άσχημα ή ενοχικά. Για παράδειγμα, μπορεί να εκφράσετε ένα παράπονο όπως «με ενοχλεί που δεν με βοηθάς να καθαρίσουμε το σπίτι, ενώ είχες υποσχεθεί ότι θα το κάνεις.» Αντί να ζητήσει συγνώμη, ένα χειριστικό άτομο θα πει «δεν θα μου το ζητούσες αν ήξερες πόσες δουλειές έχω να κάνω. Γιατί δεν σκέφτεσαι και τη δική μου πλευρά;»   

Η απάντησή σας: Αν η συγνώμη ακούγεται ψεύτικη ή αν το άλλο άτομο απαντάει αμυντικά, μην του επιτρέπετε να τη γλιτώσει. Αν το κάνετε, θα το επιβραβεύσετε για να το ξανακάνει. Δώστε του να καταλάβει ότι μια αληθινή συγνώμη πρέπει να ακολουθηθεί από αλλαγή συμπεριφοράς. 





2. Λένε κάτι και στη συνέχεια το αρνούνται 

Ένας χειριστικό άτομο λέει ναι σε κάτι που ζητήσατε ή δεσμεύεται με κάποιο τρόπο, και όταν έρθει η ώρα να το κάνει, λέει ότι ξέχασε την υπόσχεση.   

Η απάντησή σας: Αν αυτό γίνεται συστηματικά, ξεκινήστε να γράφετε ακριβώς τι σας υποσχέθηκε αυτό το άτομο. Βάλτε ημερομηνία και τοποθετήστε το χαρτί στην κουζίνα ή στείλτε το με μέιλ στον εαυτό σας και στο άλλο άτομο. Αυτό μπορεί να εκνευρίσει, αλλά θα δυσκολέψει την άρνηση μετά. 



3. Χρησιμοποιούν τις ενοχές για να σας ελέγχουν 

Αυτό είναι η απόλυτη χειραγώγηση. Το χειριστικό άτομο βρίσκει την Αχίλλειο πτέρνα σας και είτε υποκύπτετε, είτε νιώθετε χάλια. 

«Ναι, πήγαινε στο σινεμά χωρίς εμένα. Είμαι εντάξει. Θα μείνω σπίτι και θα βάλω πλυντήριο.»
«Όλο τον εαυτό σου σκέφτεσαι. Αν ήξερες τι παιδικά χρόνια είχα, δεν θα το ζητούσες ποτέ αυτό.» 

«Αν θέλεις πραγματικά να φύγεις το σαββατοκύριακο, φύγε. Αλλά δεν καταλαβαίνω πώς μπορείς να αφήσεις τα παιδιά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.»

Η απάντηση σας: Δεν τρελαίνεστε. Μην πέφτετε θύμα αυτής της χειριστικής συμπεριφοράς που στάζει ενοχές. Μην υποκύπτετε στις απαιτήσεις. Αυτό το άτομο είναι ένας ενήλικας. Θυμίστε αυτό, και πως είναι ικανό να αντιμετωπίσει τις δικές πράξεις. 



4. Θεωρούν μηδαμινά τα προβλήματα ή τις δυσκολίες σας 

Τα άτομα αυτά δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα προβλήματα σας – εκτός αν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ως πλατφόρμα για να τονίσουν τα δικά τους. 
«Πιστεύεις ότι ζορίστηκες σήμερα με την κίνηση; Σκέφτηκες ποτέ πώς τα καταφέρνω εγώ με την κίνηση κάθε μέρα; Να χαίρεσαι που το έζησες μόνο σήμερα.» 

Η απάντηση σας: Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορείτε να κάνετε πολλά εκτός από το να βρείτε κάποιον που είναι πιο τρυφερός, συμπονετικός και ώριμος. Μην εκθέτετε τα τρωτά σας σημεία σε κάποιον που τα καταπατά. Χρησιμοποιούν την συναισθηματική πίσω πόρτα Αντί να είναι ευθείς και άμεσοι, οι χειριστικοί άνθρωποι παρακάμπτουν την ειλικρινή επικοινωνία και χρησιμοποιούν passive aggressive μεθόδους. Μιλούν πίσω από την πλάτη σας, ή ζητούν από άλλους να μεταφέρουν τα λόγια τους. 


Η απάντηση σας: για τη δική σας ψυχική υγεία, αντιμετωπίστε τους. Το πιο πιθανό είναι ότι θα πάρετε μια αμυντική, επιθετική αντίδραση, αλλά τουλάχιστον ο άλλος θα ξέρει ότι τον έχετε καταλάβει. Αν αυτή η έμμεση συμπεριφορά σας βλάπτει συστηματικά, θα πρέπει να βρείτε ένα σχέδιο εξόδου.




5. Σας εκβιάζουν συναισθηματικά 

Αντί να είναι ευθείς και άμεσοι, οι χειριστικοί άνθρωποι παρακάμπτουν την ειλικρινή επικοινωνία και χρησιμοποιούν passive aggressive μεθόδους. Μιλούν πίσω από την πλάτη σας, ή ζητούν από άλλους να μεταφέρουν τα λόγια τους.   
Η απάντηση σας: για τη δική σας ψυχική υγεία, αντιμετωπίστε τους. Το πιο πιθανό είναι ότι θα πάρετε μια αμυντική, επιθετική αντίδραση, αλλά τουλάχιστον ο άλλος θα ξέρει ότι τον έχετε καταλάβει. Αν αυτή η έμμεση συμπεριφορά σας βλάπτει συστηματικά, θα πρέπει να βρείτε ένα σχέδιο εξόδου. 


Τα χειριστικά άτομα κουβαλούν γύρω τους ένα σκοτεινό σύννεφο. Θέλουν η προσοχή να είναι στραμμένη πάνω τους, και θέλουν να εξασφαλίσουν ότι όλοι γύρω τους ξέρουν ότι είναι θυμωμένοι, θλιμμένοι ή δυσαρεστημένοι με κάποιο τρόπο. Οι άλλοι προσπαθούν να δείξουν συμπάθεια και μπορεί να ρωτήσουν «είσαι καλά;» Αυτό είναι το έναυσμα για το χειριστικό άτομο, το οποίο θέλει να τραφεί από την προσοχή των άλλων.  
 Η απάντηση σας: αν είναι δυνατόν, να το αποφύγετε. Γιατί να ξοδεύετε την ενέργεια σας σε ένα χειριστικό άτομο; 



6. Απομυζούν την ενέργειά σας 

Τα χειριστικά άτομα κουβαλούν γύρω τους ένα σκοτεινό σύννεφο. Θέλουν η προσοχή να είναι στραμμένη πάνω τους, και θέλουν να εξασφαλίσουν ότι όλοι γύρω τους ξέρουν ότι είναι θυμωμένοι, θλιμμένοι ή δυσαρεστημένοι με κάποιο τρόπο. Οι άλλοι προσπαθούν να δείξουν συμπάθεια και μπορεί να ρωτήσουν «είσαι καλά;» Αυτό είναι το έναυσμα για το χειριστικό άτομο, το οποίο θέλει να τραφεί από την προσοχή των άλλων.  

 Η απάντηση σας: αν είναι δυνατόν, να το αποφύγετε. Γιατί να ξοδεύετε την ενέργεια σας σε ένα χειριστικό άτομο; 


Τα άτομα αυτά προσπαθούν να εκφοβίσουν τους άλλους με επιθετική γλώσσα, με λεπτές απειλές ή ξεκάθαρο θυμό. Ειδικά αν καταλάβουν ότι νιώθετε άβολα με την αντιπαράθεση θα το χρησιμοποιήσουν για να σας ελέγξουν. Ίσως η γυναίκα σας αντιδρά βίαια όταν της αναφέρετε ότι ξοδεύει πολλά λεφτά. Ή ο άντρας σας ανεβάζει τον τόνο της φωνής σας και χτυπάει πόρτες όταν λέτε κάτι που δεν του αρέσει. Με τον καιρό αυτό το άτομο μαθαίνει ότι όταν φέρεται παράλογα πετυχαίνει αυτό που θέλει.   

Η απάντηση σας: αν δεν φοβόσαστε την σωματική βία, πείτε ότι έχετε καταλάβει τον μηχανισμό. Αν αυτό χειροτερέψει τα πράγματα, φύγετε από το δωμάτιο, ή ακόμη και από το σπίτι. Αν ο θυμός δεν ελέγχεται μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συμπεριφορές. Απαιτήστε θεραπευτή για να καταλάβει το χειριστικό άτομο τι κάνει και πώς να αλλάξει τη συμπεριφορά του. 



7. Χρησιμοποιούν επιθετικότητα ή θυμό 
Τα άτομα αυτά προσπαθούν να εκφοβίσουν τους άλλους με επιθετική γλώσσα, με λεπτές απειλές ή ξεκάθαρο θυμό. Ειδικά αν καταλάβουν ότι νιώθετε άβολα με την αντιπαράθεση θα το χρησιμοποιήσουν για να σας ελέγξουν. Ίσως η γυναίκα σας αντιδρά βίαια όταν της αναφέρετε ότι ξοδεύει πολλά λεφτά. Ή ο άντρας σας ανεβάζει τον τόνο της φωνής σας και χτυπάει πόρτες όταν λέτε κάτι που δεν του αρέσει. Με τον καιρό αυτό το άτομο μαθαίνει ότι όταν φέρεται παράλογα πετυχαίνει αυτό που θέλει.   

Η απάντηση σας: αν δεν φοβόσαστε την σωματική βία, πείτε ότι έχετε καταλάβει τον μηχανισμό. Αν αυτό χειροτερέψει τα πράγματα, φύγετε από το δωμάτιο, ή ακόμη και από το σπίτι. Αν ο θυμός δεν ελέγχεται μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συμπεριφορές. Απαιτήστε θεραπευτή για να καταλάβει το χειριστικό άτομο τι κάνει και πώς να αλλάξει τη συμπεριφορά του. 




8. Προσελκύουν γύρω τους άτομα που είναι ευαίσθητα και ανασφαλή 

Τα χειριστικά άτομα ψάχνουν ανθρώπους με ανασφάλειες, προκειμένου να τους εκμεταλλευτούν. Για την ακρίβεια, ίσως να ψάχνουν συνειδητά ανθρώπους που είναι πιο ευάλωτοι από τους ίδιους. Στην αρχή εμφανίζονται με ευαισθησίες, για να καλύψουν τα κίνητρα τους. Με τον καιρό αρχίζουν να εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες του άλλου.   

Η απάντηση σας: αν ξέρετε ότι είσαστε άτομο δοτικό και με ευαισθησία, είσαστε πιθανό θύμα. Μάθετε πώς να εντοπίζετε χειριστικά άτομα από νωρίς, ώστε να αποφεύγετε τέτοιου είδους σχέσεις. 


Πηγή: www.lifo.gr

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Αυτά που μπορεί να κάνει το κινητό σου

Αυτά που μπορεί να κάνει το κινητό σου
και μέχρι σήμερα αγνοείς....



Τι μπορείς να κάνεις αν σου κλέψουν το κινητό; Ο εταιρείες κινητών κρατούν για τον εαυτό τους αυτή την πληροφορία, ώστε οι κλέφτες να μπορούν να χρησιμοποιούν τα κλεμμένα κινητά και τα θύματα κλοπής να αγοράζουν νέα!

Για να μάθεις τον σειριακό αριθμό του κινητού σου (IMEI) σχημάτισε το *#06# στο κινητό σου, χωρίς να το καλέσεις και θα εμφανιστεί ένας αριθμός.
Αυτός ο κωδικός είναι μοναδικός
σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σημείωσε τον αριθμό και κράτησε τον σε ασφαλές μέρος. Αν σου κλέψουν το κινητό θα μπορείς να δώσεις τον αριθμό αυτό στον πάροχό σου και το κινητό σου θα μπλοκαριστεί οριστικά, ακόμη κι αν ο κλέφτης αλλάξει κάρτα SIM.



Είναι πιθανό να μην ξαναβρείς το κινητό σου. Με τον τρόπο όμως αυτό θα ξέρεις ότι σίγουρα κανείς δεν θα μπορέσει να το χρησιμοποιήσει ξανά.

Αν οι άνθρωποι γνώριζαν την ύπαρξη αυτού του κωδικού, οι κλοπές των κινητών θα ήταν άχρηστες.

  • Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης σε όλο τον κόσμο είναι: 112.
  • Μπορείς να σχηματίσεις και να καλέσεις τον αριθμό, ακόμη και ν το τηλέφωνό σου είναι μπλοκαρισμένο.

  • Κλείδωσες τα κλειδιά στο αυτοκίνητο και είσαι μακριά από το σπίτι, όπου βρίσκεται το δεύτερο κλειδί;
  • Κάλεσε το σπίτι και ζήτα από κάποιον να πλησιάσει το δεύτερο κλειδί στο τηλέφωνο και να πατήσει το control, ενώ εσύ κρατάς το κινητό σου σε απόσταση 20εκ. από την πόρτα του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο ξεκλειδώνει !
Δοκίμασέ το...

To κινητό σου είναι ξεφόρτιστο;  
Όλα τα κινητά έχουν μια ρεζέρβα φόρτισης.
Σχηματίζοντας το *3370# η ρεζέρβα
ενεργοποιείται αυτόματα δίνοντας περίπου 50 %
πρόσθετη φόρτιση.
Ξαναφορτίζοντας το κινητό η ρεζέρβα ξαναγεμίζει
για την επόμενη χρήση.



Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΚΟΥΝΕΛΙ ΜΠΙΣΚΟΤΟ



Κουνέλι Cookies

Κουνέλι Cookies
Προετοιμασία: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά
Μερίδες: 16 γιγαντιαία μπισκότα διπλά

Συστατικά

    Για τα μπισκότα:
  • 400 g αλεύρι
  • 125g ζάχαρη άχνη
  • 200 γρ κρύο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
  • 1 μέτριο αυγό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Για τη γέμιση:
  • 150 g μαύρης σοκολάτας για να λιώσει
  • 100 γρ βούτυρο
  • 100g ζάχαρη άχνη
  • Για τη διακόσμηση:
  • smarties 
  • λίγο μέλι ή λιωμένη σοκολάτα (για να κολλήσετε τις ουρές







Προετοιμασία

  1. Ξεκινήσαμε την προετοιμασία cookies. Ανακατέψτε όλα τα υλικά με τα χέρια σας για να σχηματίσουν μια λεία ζύμη.
  2. Σχηματίζουμε μια μπάλα, η οποία χωρίζουμε σε δύο ή τρία μέρη
  3. Τεντώστε κάθε μερίδα ανάμεσα σε δύο φύλλα χαρτί ψησίματος με τον πλάστη, έως ότου γίνει πολύ λεπτή, πάχους 3 mm ή λιγότερο.
  4. Αφήστε την  ζύμη μπισκότων στο ψυγείο για μερικές ώρες, ή αφήστε στο ψυγείο για μισή ώρα (αυτό γίνεται για να διευκολύνει τη διαδικασία κοπής). 
  5. Βγάλαμε τα φύλλα (ένα κάθε φορά, έτσι ώστε να μένουν  κρύα), κόβουμε  με σχήμα κουνελιού , τοποθετούμε τα cookies σε ένα δίσκο, και τα βάζουμε στην κατάψυξη τουλάχιστον 15 λεπτά. 
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 º C και ψήστε τα μπισκότα περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά στα άκρα. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα βάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν. Πρέπει να κρυώσουν  εντελώς πριν να τα γεμίσουμε σοκολάτα μπορεί ακόμη  να τα ετοιμάσουμε αρκετές ημέρες πριν (τα διατηρούμε  σε ένα μεταλλικό κουτί).
  7. Για την την γέμιση σοκολάτας,σε ένα μέτριο τηγάνι, έχουμε λιώσει το βούτυρο και τη σοκολάτα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά , ανακατεύοντας συνεχώς.Προσθέτουμε ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να έχουν μια απαλή κρεμώδη υφή, λεία
  8. Χωρίς να περιμένουμε για να κρυώσει, βάζουμε την κρέμα σοκολάτας σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής (να βάλουμε γάντι ή πανί για να μη καούμε). Κόβουμε την άκρη λίγο , και βάζουμε στα μισά από τα cookies. Βάζουμε ένα άλλο μπισκότο πάνω από κάθε μπισκότο με κρέμα και σοκολάτα, και πιέζουμε ελαφρά . Τα αφήνουμε  να κρυώσουν  σε θερμοκρασία δωματίου 
  9.  βάζουμε ένα μικρό smarties  για ουρά , κολλώντας το με λίγο μέλι ή λιωμένη σοκολάτα. 
Κουνέλι Cookies

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

ΓΛΥΚΑ ΑΠΟ ΓΙΑΝΝΑ


  ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ





















ΥΛΙΚΑ

1 Φλυτζάνι ζάχαρη
5 Αυγά

 3 Κουβερτούρες
200gr Βούτυρο Βιτάμ Θερμοκρασία δωματίου
Λίγο κονιάκ

 1 1/2 Φλιτζάνι αλεύρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνω τον φούρνο για 20 λεπτά
Ανακατεύω τα δύο μίγματα και ρίχνω το αλεύρι
Βουτυρώνω φόρμα η ταρτιέρα 30 cm
Ρίχνω το μείγμα
Ψήνω στον αέρα στους 190C Για 8 Λεπτά ακριβώς 
Οταν κρυώσει σφίγγει  
Αναποδογυρίζω το γλυκό και πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη αν θέλω








------------------------------------------------------------------------------





ΜΗΛΟΠΙΤΑ
ΤΡΩΓΕΤΕ  ΜΕ  ΠΑΓΩΤΟ 











ΥΛΙΚΑ

2 ½ φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι φαρίνα απ
1 βιταμ μεγάλο
4 αυγά
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
5 μεγάλα μήλα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

¼ του βιτάμ (παγωμένο) αλείφουμε στο ταψί 
ρίχνουμε αρκετή ζάχαρη και κανέλα
κόβουμε τα μήλα σε ροδέλες η φέτες εάν θέλουμε βάζουμε μισό καρυδάκι σε κάθε ροδέλα
σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη
προσθέτουμε και τους κρόκους μόνο χτυπημένους
ρίχνουμε αλεύρι
και μετά τα ασπράδια μαρέγκα
και ανακατεύουμε καλά
ρίχνουμε το μείγμα επάνω στα μήλα

ΨΗΣΙΜΟ

180C  πάνω κάτω 1 ώρα


''τόσο απλή και τόσο γρήγορη
και ακόμα ποιο γρήγορα τρώγεται''


-----------------------------------------------------------------------------------------------



ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ 



ΥΛΙΚΑ
4 κρόκους
1 ολόκληρο αυγό
5 κουταλιές της σούπας αχνή
500 γρ   μασκαρπόνε (έχει ο α+β)
2 πακέτο σαβαγιάρ
2 φλιτζάνια του καφέ εσπρέσσο (δυνατό) λίγο   καλούα

4 κουταλιές  της σούπας ρούμι κακάο


 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε τους κρόκους το αυγό την άχνη και  το τυρί μέχρι να γίνουν 
μια κρέμα, όχι πολύ ρευστή για να σταθεί επάνω στ' σαβαγιάρ
τιπς:    αν είναι αραιή βάζουμε λίγη άχνη
αν είναι πολύ σφικτή βάζουμε ένα ασπράδι
Σε ένα μπολ βάζουμε τον καφέ και βουτάμε ένα ένα τα σαβαγιάρ  
τόσο όσο να μη διαλύονται και τα στρώνουμε σε ένα δίσκο (σχετικά μικρό) προσθέτουμε τη μίση κρέμα και βάζουμε επάνω 
τη δεύτερη στρώση σαβαγιάρ και επάνω από τα σαβαγιάρ την 
υπόλοιπη κρεμά 
το αφήνουμε σε ψυγείο 6 - 7  ώρες
και το σερβίρουμε κοσκινίζοντας  επάνω του το κακάο
τιπς:  αν μείνει το κακάο επάνω μετά από λίγο πανιάζει

καλό είναι να το ρίξουμε την στιγμή του σερβιρίσματος 

 ---------------------------------------------------------------------------------------




    ΠΟΛΩΝΕΖΙΚΟ




α΄   μέρος   μιχερ



¾  βιτάμ
1         ποτήρι  ζάχαρη  άχνη
1         κρόκο  αυγού
1           βανίλια
¼      γάλα   εβαπορέ  (μισό ποτήρι)
το  χυμό  ενός  λεμονιού  σιγά  σιγά

β΄    μέρος   κατσαρόλα



4 έως 5  μήλα        τα  τρίβουμε  στον  τρίφτη
½    ποτήρι    ζάχαρη 
1     κουτί  ζελέ   ανανά
τα  ζεσταίνουμε   όλα  μέχρι  να  μαραθούν  τα  μήλα

γ’    μέρος



απλώνουμε  πάνω  σε  ένα  παντεσπάνι  το  μείγμα
από  το  β΄  μέρος   ζεστό  το  βάζουμε  στο  ψυγείο 
να  κρυώσει
προσθέτουμε  το   α΄  μέρος   και  το  ξαναβάζουμε
στο   ψυγείο


τέλος  λιώνουμε  κουβερτούρα  75  go  περίπου
σε  μπέν  μαρί   και  την  αραιώνουμε   με
γάλα  εβαπορέ
την  οποία  προσθέτουμε  επάνω  από  όλα  τα  άλλα
και  είναι  έτοιμο


------------------------------------------------------------------------------------------



ZEΛΕ  ΜΕ  ΑΝΑΝΑ
Είναι πολύ δροσερό και απλό 


 ΥΛΙΚΑ

1       νουνού  κρύο

1      1 κουτί  ανανά κονσέρβα

2      2 ζελέδες   ανανά


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1)φτιάχνουμε  το  ζελέ

αντί  για    νερό    βάζουμε  το  ζωμό  από  τον  ανανά

ρίχνουμε τον ζελέ στην φόρμα
τον αφήνουμε   να  κρυώσει


2)κόβουμε  σε  κομμάτια  μικρά τον  ανανά
και τα ρίχνουμε μέσα στην φόρμα
 (έτσι δεν θα πάνε στον πάτο τα κομμάτια του ανανά)
και το βάζουμε στο ψυγείο

3) χτυπάμε πολύ καλά το νουνού να γίνει πηκτή κρέμα
και το ρίχνουμε επάνω στον ζελέ
και  το  ξαναβάζουμε  στο  ψυγείο  



-------------------------------------------------------------------------------------














Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΠΙΤΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΦΤΙΑΞΕ ΧΡΩΜΟΠΑΓΙΔΕΣ

Φτιάξτε τις δικές σας χρωμοπαγίδες!


Όταν τα χρωματιστά ανακατεύονται με τα λευκά, τότε γίνεται μια πολύ ωραία πολυχρωμία. Τι κάνουμε όμως για να μην συμβεί αυτό; Μα, φυσικά φτιάχνουμε δικές μας χρωμοπαγίδες! Πως; Εύκολα!
Οι χρωμοπαγίδες είναι υφάσματα που έχουν υποστεί επεξεργασία έτσι ώστε να τα 'πετάς' στο
πλυντήριο και να απορροφούν τα χρώματα.

Θα χρειαστούμε:

Κομμάτια από παλιές φανέλες ή παλιές πετσέτες -λευκές
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα φαγητού
1 φλυτζάνι ζεστό νερό

Κόβουμε το ύφασμα σε τετράγωνα 15x15
Διαλύουμε τη σόδα στο ζεστό νερό
Διπλώνουμε το ύφασμα σε μικρά τετραγωνάκια και τα βυθίζουμε στη σόδα. Αμα έχετε πολύ ύφασμα αυξήστε τη δόση της σόδας και του νερού αρκεί να είναι 1:1.
Τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε να στεγνώσουν. Αν έχετε στεγνωτήριο μην τα βάλετε εκεί.

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε πολλές φορές αρκεί να τα ξαναβουτάτε στη σόδα. Γι΄αυτό φτιάξτε αρκετά για να έχετε στοκ. Τα πετάτε όταν έχουν μαζέψει πολύ χρώμα.


Ομάδα neadiatrofis.gr

Για ένα πετυχημένο κέικ!

Για ένα πετυχημένο κέικ!


Για να πετύχει η συνταγή για το κέικ και να απολαύσετε το αποτέλεσμα, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές!

Το φούσκωμα ενός κέικ εξαρτάται από το είδος του κέικ που φτιάχνετε.

Υπάρχουν 2 βασικές διαφορετικές κατηγορίες:

Τα κέικ βουτύρου που φουσκώνουν λόγω του μπέικιν πάουντερ ή της μαγειρικής σόδας που προσθέτουμε και τα σπογγώδη κέικ που φουσκώνουν από τον αέρα που χτυπιέται μέσα στα αβγά.

Στα κέικ βουτύρου, το βούτυρο που χρησιμοποιείτε θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να είναι μαλακό και ΟΧΙ παγωμένο.

Παίζει μεγάλο ρόλο στο φούσκωμα της ζύμης, το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε. ΠΑΝΤΑ να χρησιμοποιείτε το ακριβές μέγεθος που σας προτείνει η συνταγή. Αν το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε είναι πολύ μεγάλο, το κέικ δε θα φουσκώσει όπως πρέπει. Αν πάλι είναι πολύ μικρό, το κέικ θα καθήσει στο κέντρο. Πολλές φορές, η ζύμη ξεχειλίζει όταν φουσκώνει στο μικρό ταψί και χύνεται μέσα στο φούρνο.

Για τα κέικ βουτύρου χρησιμοποιήστε ταψιά που δεν κολλάνε. Λαδώνετε και αλευρώνετε το ταψί πριν τη χρήση του.

Στα σπογγώδη κέικ, μεγάλο ρόλο στο φούσκωμα παίζει ο χρόνος που θα χτυπήσετε τα αβγά. Ακολουθείτε τις οδηγίες της συνταγής και μην τα χτυπάτε περισσότερο από όσο χρειάζεται (δυστυχώς εδώ θα χρειαστούν πολλές δοκιμές μέχρι να φτιάξετε το τέλειο κέικ, εκτός κι αν έχετε κάποιο φίλο που το έχει καταφέρει και σας δείξει πόση ώρα τα χτυπά).

Ανακατέψτε τα αβγά με τα υπόλοιπα υλικά φέρνοντας τα κάτω υλικά προς τα πάνω, σα να τα διπλώνετε. Για αυτού του είδους κέικ, χρησιμοποιούμε το ταψί που είναι γνωστό σε όλους σαν "φόρμα για κέικ", αυτό με την τρύπα στο κέντρο. Η τρύπα αυτή βοηθάει στην κυκλοφορία ζεστού αέρα κατά το ψήσιμο. Επίσης, βοηθά στο φούσκωμα της ζύμης αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ: δε θα πρέπει να λαδώνετε τη φόρμα του κέικ. Αυτό γιατί το κέικ πρέπει να κολλήσει στις πλευρές της φόρμας κατά το φούσκωμα και έτσι να φουσκώνει καλύτερα.

Συχνά το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του έχει μεγαλύτερη ή μικρότερη δόση μπέικιν πάουντερ από την απαραίτητη. Για να είστε σίγουρες, χρησιμοποιήστε αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατέψτε το με ένα κουταλάκι μπέικιν πάουντερ για κάθε κούπα αλεύρι.

Βάλτε τα όλα μαζί στο μπολ του μίξερ και χτυπήστε τα 4' ακριβώς, στη μεσαία ταχύτητα. Αν χτυπηθούν λιγότερο, δεν θα προλάβουν να κλείσουν μέσα τους τον απαραίτητο αέρα, που, προσπαθώντας να φύγει κατά το ψήσιμο, θα φουσκώσει το κέικ. Αν πάλι παραχτυπηθούν, από κάποιο σημείο και ύστερα ο αέρας που συγκεντρώνεται στη μάζα της ζύμης θα αρχίσει να φεύγει σφυρίζοντας ελαφρά και το κέικ δεν θα φουσκώσει.  Η σωστή ζύμη πρέπει να είναι απαλή, πηχτή και αφράτη. 

Τα φρουτάκια ή τις σταφίδες, που τυχόν θα ανακατέψετε μέσα σ' αυτή, αλευρώστε τα πρώτα και κατόπιν ανακατέψτε τα απαλά. Έτσι δεν θα πάνε στον πάτο κατά το ψήσιμο. Τα κομμάτια της σοκολάτας, που είναι βαριά, τοποθετήστε τα εδώ κι εκεί στην επιφάνεια της ζύμης, αφού τη βάλετε στη φόρμα.


Στολίστε το με γλάσο αφού κρυώσει, εκτός κι αν συνιστάται αλλιώς. Μπορείτε να διατηρήσετε το κέικ στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλιώς, φυλάξτε το σε πιατέλα με ειδικό κώδωνα για να μη στεγνώσει και φροντίστε να το καταναλώσετε στο διάστημα μιας εβδομάδας.


Ψήσιμο:

Η θερμοκρασία του φούρνου παίζει καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία του κέικ. Το κέικ πρέπει να ψηθεί στους 175 βαθμούς Κελσίου και σε χρόνο μίας ώρας. Αν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη, το κέικ θα ψηθεί πιο γρήγορα, θα κάνει κοιλιά στο κέντρο και δεν θα φουσκώσει όσο πρέπει. Ο φούρνος πρέπει να λειτουργεί με αντιστάσεις επάνω κάτω και να είναι προθερμασμένος. Χρησιμοποιήστε ένα μεταλλικό θερμόμετρο, για να ελέγξετε το θερμοστάτη του φούρνου σας και για να είστε σίγουρη ότι η θερμοκρασία μέσα σ' αυτόν είναι όση δείχνει ο θερμοστάτης. 
Ο φούρνος πρέπει να είναι προθερμασμένος και να μην ανοίξετε καθόλου το φούρνο κατά την πρώτη μισή ώραπου ψήνεται το κέικ. Πρέπει η θερμοκρασία να παραμείνει σταθερή για να φουσκώσει καλά το κέικ.
Θα είστε σίγουροι ότι το κέικ βουτύρου σας είναι έτοιμο αν το τρυπήσετε με μια οδοντογλυφίδα. Αν η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή από το κέικ τότε είναι έτοιμο!!!



Ομάδα neadiatrofis.gr